Ingredience:
- 200 g hořké čokolády
- 200 g másla
- 100 g hladké mouky
- 6 vajec
- 180 g cukr krupice
- jahody a banán na ozdobu
- 2 kelímky mascarpone
- 250 ml 30% smetany
- 2 lžíce kondenzovaného mléka
- 5 ks silikonových košíčků
Na vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem. Mezitím si vyšleháme vejce a pomalu přidáváme cukr. Jakmile je čokoláda rozpuštěná a vejce vyšlehané, vlijeme čokoládu s máslem do mísy s vyšlehanými vejci, jemně mícháme, dokud se nám nevytvoří čokoládová barva. Pak přisypeme prosátou mouku a opět lehce vmícháme. Do silikonových košíčků nalejeme směs do dvou třetin; pokud máme plechové nebo keramické formičky, musí se vymazat máslem a vysypat moukou. Nakonec vložíme do předehřáté trouby na 190–200 °C a necháme cca 9 minut. Střed těsta by měl zůstat níž než okraje.Na vytvoření čepičky si dáme do mísy mascarpone, smetanu, kondenzované mléko a vyšleháme. Necháme vychladit v lednici a před podáváním zdobíme fondány. Na závěr si nakrájíme čerstvé jahody a banán a pokládáme na čepičku i kolem fondánu.
Zdroj: Čokoládový fondán s čepičkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladovy-fondan-s-cepickou [On-line 05.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář