reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vepřová panenka Wellington

Ingredience:

  • cca 150–200g listového těsta
  • žloutek
  • 250 g žampionů
  • sůl, pepř
  • 500 g vepřové panenky
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 100 g parmské šunky
  • žloutek

Ingredience – plněné brambory:

  • 5 ks brambory
  • 100 g slaniny
  • 5 lžiček bazalkového pesta
  • jarní cibulka
  • sůl, pepř

Panenku odblaníme a na pánvi necháme zatáhnout ze všech stran asi po dobu 30 sekund. Pak panenku osolíme, opepříme, potřeme dijonskou hořčicí a necháme odpočinout. Rozprostřeme si potravinářskou folii a na ni pokládáme parmskou šunku vedle sebe, aby se plátky překrývaly. Očistíme žampiony, nadrobno nasekáme a opražíme na pánvi, dokud se z nich nedostane voda. Přidáme sůl a pepř a rozprostřeme na šunku. Doprostřed položíme panenku a zabalíme tak, aby vznikl balíček, kde bude vidět jen šunka. Důkladně utáhneme a dáme do lednice zhruba na 20 minut. Pak si dáme předehřát troubu na 180–190 °C a vyválíme plát listového těsta o průměru cca 3cm, aby neunikala šťáva. Mašlovačkou potřeme těsto vejcem i po okrajích, aby pak šlo vše lehce spojit, vytáhneme si panenku z lednice a vložíme na listové těsto. Postup bude stejný, zase zabalíme panenku do listového těsta jako bonbonek a necháme v ledničce ještě 15minut odpočinout. Jakmile vytáhneme balíček z lednice, vložíme jej na pekáč na pečicí papír, potřeme zbývajícím žloutkem a podélně nařízneme listové těsto, aby se nenafouklo, ale nesmíme se proříznout až k masu, proto je lepší mít listové těsto silnější. Pokud chceme panenku propečenou, necháme ji tam cca 40minut, pokud ji chceme uprostřed růžovou a šťavnatou, bude stačit do 30minut. Po upečení by se měla panenka nechat ještě 5–10min odpočinout na plechu a pak podávat.
Postup brambory:

Brambory si předvaříme doměkka v hrnci (může být i parní hrnec), pak vykrojíme prostředek, do každé brambory dáme lžičku bazalkového pesta a na to opraženou cibulku se slaninou.K příloze se přidají fazolové lusky, které zavážeme plátkem slaniny a necháme orestovat na pánvi.

Zdroj: Vepřová panenka Wellington; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-wellington-1  [On-line 05.11.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.