Ingredience
fondant:
- hořká čokoláda (70% kakaa) 100 g
- máslo 100 g
- hladká mouka 60 g
- vejce 4 kusy
- cukr krupice 100 g
- máslo a polohrubá mouka na vymazání formiček 1 dávka
malinová omáčka:
- mražené maliny 600 g
- cukr krupice 4 lžíce
1. Rozehřejeme troubu na 190°C, rošt dáme raději výš. Připravíme si vodní lázeň: do hrnce stačí dát pár centimetrů vody a ohřívat, dokud se nezačne vypařovat.
2. Rozehřejeme si máslo spolu s čokoládou – ideálně v kovové misce. Pomocí elektrického šlehače s metličkou ušleháme vejce do pěkné táhlé pěny. Šleháme dál, po vrchovatých lžících přisypávejte cukr. Vždycky tak po 10-15 vteřinách, dokud všechen nespotřebujeme. Pěna by měla být ještě nadýchanější.
3. Hnědé vlijeme do žlutého. Teplou čokoládu s máslem do vajec s cukrem. Ručně metličkou pomalu spojíme v hnědou jednobarevnou hmotu.
4. Prosejeme mouku a v něžnosti pokračujeme při jejím vmíchávání. Formičky vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto nadávkujeme do připravených formiček a vložíme je do vyhřáté trouby na požadovanou dobu sedmi minut. Prostředek těsta na hladině by měl zůstat níž než kraje. Hotový fondant necháme pár minut chladnout. Lehce zatřepeme s formičkou a hned ucítíme, že fondant půjde v pohodě vyklopit.
5. Vyklopíme a servírujeme s malinovou omáčkou.
6. Zmražené maliny dáme do rendlíku spolu s cukrem, podlijeme asi deci vody. Necháme úplně roztát a následně asi deset minut provařit. Propasírujeme přes sítko a podáváme s fondanty.
Zdroj: Čokoládový fondant s malinovou omáčkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladovy-fondant-s-malinovou-omackou [On-line 14.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář