Suroviny
- plnotučné mléko 200 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- vejce 3 ks
- cukr krupice 80 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- vanilkový extrakt 1 lžička
- koňak 2 lžíce
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- cukr krupice na karamel 180 g
Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Cukr na karamel vsypeme do rendlíku a na mírném ohni ho necháme roztavit na karamel. S cukrem zamícháme, až když začne zlátnout. Karamel vlijeme na dno zapékacích misek a necháme ho ztuhnout. Vejce rozklepneme do misky a metličkou prošleháme. V menším hrnci zahřejeme mléko se smetanou a oběma cukry. Když je směs teplá, čtvrtinu odebereme, za stálého míchání nalijeme na vejce a promícháme. Zbytek směsi přivedeme k varu, když směs začne vřít, stáhneme ji z ohně, za stálého míchání přilijeme k vaječné směsi a promícháme.
Připravenou směs nalijeme do zapékacích misek. Misky dáme na pekáč, přilijeme vroucí vodu tak, aby misky byly ponořené do tři čtvrtin své výšky. Pečeme jednu hodinu. Necháme dobře vychladit a před servírováním obkroužíme nožíkem hmotu od kraje misky a vyklopíme na talíř. Při servírování ozdobíme ovocem.
Zdroj: Crème caramel; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/creme-caramel-0 [On-line 24.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář