Ingredience
cvibak (piškotové těsto):
- vejce 8 kusů
- cukr 8 lžic
- polohrubá mouka 8 lžic
- teplá voda 8 lžic
- sůl 1 špetka
- tvarohová šlehačka:
- smetana ke šlehání 2 kelímky
- ztužovač šlehačky 2 kusy
- tvaroh 2 kusy
- cukr krupice 6 lžic
- citronová kůra z 1 citronu 1 dávka
- citronová šťáva 1 dávka
- rum 2 lžíce
- domácí marmeláda dle potřeby 1 dávka
- mletý cukr se skořicí 3 lžíce
grilované jahody:
- jahody 15 kusů
- med 1 dávka
1.Na piškotové těsto si z bílků a poloviny cukru a špetky soli vyšleháme sníh. Zvlášť vyšleháme žloutky se zbylým cukrem a trochou teplé vody do pěny. Přidáme mouku a naposledy pozvolna zašleháme bílky. Nalijeme na plech s pečicím papírem a pečeme při 150 stupních dozlatova.
2. Tvarohová šlehačka: Zvlášť ušleháme smetany se ztužovačem a tvaroh s cukrem a citronovou kůrou a šťávou. Cukr přidáváme podle chuti. Do vyšlehaného tvarohu vmícháme ušlehanou smetanu.
3. Z piškotového těsta vykrajujeme tvary, které spojíme domácí marmeládou s rumem. Nakonec posypeme cukrem se skořicí. Podáváme s grilovanými jahodami.
4. Grilované jahody: Očištěné jahody napícháme na špejli, pokapeme citronovou šťávou a potřeme medem. Ugrilujeme.
Zdroj: Cvibak s jahodami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cvibak-s-jahodami [On-line 20.08.2014]
Poslední tip, trik či komentář