- 2 kg daňčí kýty
0,5 kg slaniny
600 g kořenové zeleniny
3 cibule
2 lžíce cukru
3 lžíce rajského protlaku
18 lžic šípkového protlaku
3 lžíce brusinek
3 dcl bílého vína
1 lžíce vinného octa
3 l hovězího vývaru
3 dcl kysané smetany
3 dcl šlehačky
jíška
celý pepř
jalovec
sůl
Na rozehřáté slanině opražíme kostičky kořenové zeleniny, přidáme nakrájenou cibuli, necháme vše zezlátnout a poté přisypeme trochu cukru. Až cukr lehce zkaramelizuje, přidáme rajský a šípkový protlak, brusinky, víno, trochu octa, zalijeme vývarem a provaříme. Do vroucího základu vložíme prošpikovanou daňčí kýtu, kterou jsme svázali provázkem, aby maso mělo na talíři pěkný tvar, přisypeme pár kuliček jalovce a černého pepře a pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Měkké maso vyjmeme, omáčku do hladka rozmixujeme a vmícháme do ní zakysanou smetanu. A pozor, už nevaříme, jen – jak říká náš šéfkuchař – táhneme, tedy udržujeme těsně pod bodem varu, aby se omáčka nesrazila. Na závěr podle chuti dosolíme a před podáváním vmícháme ušlehanou smetanu. Pokud má omáčka dobrou konzistenci, není třeba ji ani zahušťovat jíškou. Podáváme ji s daňčím masem, které necháme vychladnout, zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a ty napaříme třeba spolu s karlovarským knedlíkem, který tenhle pokrm dokonale doplní.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/102-danci-kyta-se-smetanovo-sipkovou-omackou/
Poslední tip, trik či komentář