reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Daňčí kýta se smetanovo – šípkovou omáčkou

  • 2 kg daňčí kýty
    0,5 kg slaniny
    600 g kořenové zeleniny
    3 cibule
    2 lžíce cukru
    3 lžíce rajského protlaku
    18 lžic šípkového protlaku
    3 lžíce brusinek
    3 dcl bílého vína
    1 lžíce vinného octa
    3 l hovězího vývaru
    3 dcl kysané smetany
    3 dcl šlehačky
    jíška
    celý pepř
    jalovec
    sůl

Na rozehřáté slanině opražíme kostičky kořenové zeleniny, přidáme nakrájenou cibuli, necháme vše zezlátnout a poté přisypeme trochu cukru. Až cukr lehce zkaramelizuje, přidáme rajský a šípkový protlak, brusinky, víno, trochu octa, zalijeme vývarem a provaříme. Do vroucího základu vložíme prošpikovanou daňčí kýtu, kterou jsme svázali provázkem, aby maso mělo na talíři pěkný tvar, přisypeme pár kuliček jalovce a černého pepře a pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Měkké maso vyjmeme, omáčku do hladka rozmixujeme a vmícháme do ní zakysanou smetanu. A pozor, už nevaříme, jen – jak říká náš šéfkuchař – táhneme, tedy udržujeme těsně pod bodem varu, aby se omáčka nesrazila. Na závěr podle chuti dosolíme a před podáváním vmícháme ušlehanou smetanu. Pokud má omáčka dobrou konzistenci, není třeba ji ani zahušťovat jíškou. Podáváme ji s daňčím masem, které necháme vychladnout, zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a ty napaříme třeba spolu s karlovarským knedlíkem, který tenhle pokrm dokonale doplní.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/102-danci-kyta-se-smetanovo-sipkovou-omackou/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.