- řízky z kýty/ svíčkové 1 kus
- sůl a pepř 1 špetka
- máslo 3 lžíce
- větší cibule 1 kus
- vývar masoxu 1 dávka
- citron 0.5 kusu
- cukr 1 lžička
- hladká mouka 1 lžíce
- červené víno 1 l
- žampiony 10 kusů
- sýr pecorino 100 g
- pepř 1 špetka
- sůl 1 špetka
- cukr 1 špetka
Řízky naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme a opepříme. Na 2 lžících rozehřátého másla zpěníme na plátky nakrájenou cibuli, přidáme maso, zprudka po obou stranách opečeme, podlijeme vývarem, zmírníme oheň a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme dalším vývarem, přeléváme vydušenou šťávou a občas obracíme.
Asi v polovině přidáme na plátky nakrájený citrón a podle chuti osladíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, přidáme mouku, osmahneme, za stálého míchání zředíme vývarem a povaříme. Na zbytku rozehřátého másla podusíme doměkka na plátky nakrájené žampióny. Povařenou šťávu přecedíme, přidáme k ní víno a houby.
Chvíli povaříme a nakonec ve šťávě pohřejeme řízky. Podáváme s dušenou rýží, do níž jsme přidali celou cibuli s napíchaným hřebíčkem, nebo šťouchanými brambory a rajčatovým salátem s cibulkou.
Zdroj: Dančí řízky se žampiony, rýže, rajčatový salát; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/danci-rizky-se-zampiony [On-line 31.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář