Ingredience
- vypeckované datle 125 g
- máslo 100 g
- třtinový cukr 50 g
- sůl 1 špetka
- půl vanilkového lusku 1 dávka
- vejce 1 kus
- hladká mouka 50 g
- půl lžičky prášku do pečiva 1 dávka
omáčka:
- třtinový cukr 170 g
- šlehačka 220 ml
- golden syrup 1 lžíce
- black treacle sirup 1 lžíce
1. Datle dejte do mísy a zalijte horkou vodou. Nechte vychladnout a za pomoci mixéru vytvořte pyré. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů. V misce pak utřete cukr se solí a vanilkovým extraktem, přidejte vejce a datlové pyré. K tomu přisypte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Směs pak rozdělte do šesti formiček na muffiny vymazaných máslem a pečte dvacet minut. Servírujte ještě teplé s velkým množstvím karamelové omáčky.
2. K přípravě karamelové omáčky si připravte pánvičku, na kterou dáte cukr s máslem a polovinou balení šlehačky. Přiveďte za stálého míchání k varu, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak přimíchejte Golden Syrup a Black Treacle. Lehce zvyšte teplotu, promíchejte a směs nechte probublat po dobu zhruba dvou až tří minut, dokud nezíská bohatou karamelovou barvu. Sundejte pánev z plotny a přidejte zbytek šlehačky.
Zdroj: Datlový dortík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/datlovy-dortik [On-line 21.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář