- 3 kg telecích nebo hovězích kostí
- 1 dl oleje
- 400 g cibule
- 400 g celeru
- 400 g mrkve
- 4 stroužky česneku
- 60 g rajčatového protlaku
- ½ litru červeného vína
- 3 l vody
- snítky plocholisté petržele a tymiánu
- hrst divokého koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
Na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou zeleninu (pouze ji omyjeme, kartáčkem vydrhneme, ale neloupeme) a nasekané kosti do zlatohnědé barvy, osmahneme koření, zarestujeme rajský protlak, zalijeme vínem, vodou a zvolna vaříme alespoň šest hodin, lépe déle. Vývar scedíme a redukujeme do omáčkové konzistence. Uchováme v chladu, chladné demi glace je ještě hustší, má hustou medovou konzistenci. Můžeme jej zavakuovat nebo po kostičkách zamrazit a podle potřeby odebírat.
Zdroj: Demi-glace; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1154 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář