Suroviny
- dýně Hokkaido 1 ks
- cibule 1 ks
- cuketa 1 ks
- větší mrkev 1 ks
- bílý pepř 1 špetka
- sůl 1 lžička
- muškátový oříšek 1 špetka
- skořice 1 špetka
- koriandr (není nutný)
- zeleninový bujón 1 kostka
- kokosové mléko 200 ml
- olej na smažení
Dýni důkladně omyjeme, rozkrojíme napůl a ze středu odstraníme semínka. Poté očistíme nožem a nakrájíme na kostičky. Dýně Hokkaidóse nemusí loupat. V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Poté můžeme přidat na kostičky nakrájenou mrkev, oloupanou a nakrájenou (nastrouhanou) cuketu, nakonec přidáme předpečenou dýni a orestujeme. Při míchání přidáme koření a lehce osmažíme. Po chvíli zalijeme vodou, vhodíme kostku bujónu a vaříme do změknutí.
Poté ručním mixérem rozmixujeme na jemné pyré, část dýně (mrkve) si necháme stranou a přidáme ji do polévky při servírování. Přidáme kokosové mléko a důkladně promícháme. Polévku podle potřeby dochutíme solí, pepřem, muškátem, skořici, možno dodat i trochu koriandru. Při podávání ozdobíme kouskem petrželky a lžičkou kokosového mléka.
Zdroj: Dobrota našich předků; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/dobrota-nasich-predku [On-line 18.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář