Suroviny:
- olivový olej
- červená paprika
- žlutá paprika
- cibule, na plátky
- mleté hovězí – např. kombinace cca 80% krku a 20% žeber (pro dodání tuku), ideálně mleté doma
- čedar plátkový (n. gouda)
- hořčice
- majonéza
- sůl, pepř
- mletá sladká paprika
- chilli
- trochu ledového salátu, rukoly, polníčku,
- Použijeme domácí burgerové bulky
1) Nameleme maso. Mleté maso promícháme se solí a pepřem, hněteme pečlivě a opatrně, aby byl burger nadýchaný a dostatečně provzdušněný.
Necháme maso chvilku uležet.
2) Papriky rozkrojíme podélně na čtvrtiny, okrájíme přečuhující části abychom alespoň přibližně měli plátky, a opečeme na pánvi na olivovém oleji. Puristi je mohou poté oloupat. Dáme si je na stranu do misky a přikryjeme pokličkou. V té samé pánvi opečeme i cibuli, a potom přidáme “odpočívat” k paprikám.
3) Mezitím si smícháme dresink z hořčice, majonézy, soli, pepře a chilli, můžeme si klidně udělat dvě varianty (do dětské nedáme chilli, ale tím pádem i méně sladké papriky, aby ta ostrá byla červenější a snadno jsme pak poznali ostřejší hamburger).
4) Rozkrojíme bulky, potřeme je na obou řezných stranách troškou oleje a touto řeznou stranou opečeme na suché pánvičce (pokud jsou čerstvé domácí, ani nemusíme opékat).
5) Z masa vytvoříme placky o šířce naší bulky a tloušťce tak 1,5 cm, Dáme placičky masa péct na pánev, klidně nasucho, nebo je můžeme potřít olivovým olejem. Hned po upečení na každou z nich položíme plátek čedaru (v horším případě goudy), aby se pěkně roztekl.
6) Pak už můžeme skládat. Na jednu stranu bulky vrstvíme: listí, maso se sýrem, dresink, grilované papriky a cibule, ještě trošku dresinku, na něj znovu trošku listí, a přiklopíme druhou půlkou bulky.
Zdroj: Domácí cheesburgery; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/karolina-domaci-kucharka-recepty-ze-3-dilu?special=773951 [On-line 12.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář