Suroviny
- vepřová plec 500 g
- vepřový bok 500 g
- vepřová játra 500 g
- cibule 2 ks
- česnek dle chuti
- sůl
- pepř 100 g
- muškátový oříšek 1 špetka
- skořice
- vejce 2 ks
Cibulové chutney:
- cukr krupice 250-300 g
- červená cibule 300 g
- bílá cibule 300 g
- rozinky 100 g
- červený vinný ocet 150 ml
- červené víno 150 ml
- mletý zázvor 2 lžičky
- česnek 2 stroužky
- skořice 1 špetka
- kari nebo kurkuma
- jablko 1 ks
- sůl
- pepř
Plec a bok pečeme v troubě 30 minut. Předpečené maso poté pomeleme dvakrát spolu s cibulí, česnekem a syrovými játry. Přidáme vejce a zbytek ingrediencí dle chuti. Poté směs nalijeme do formy na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů asi 30 minut. Podáváme s pečivem a cibulovým chutney (čatní). Paštiku je dobré před podáváním upéct 24 hodin dopředu, aby opravdu dobře ztuhla.
Cibule oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky, jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké měsíčky. Nakrájené suroviny vložíme do kastrolu, zasypeme polovinou krupicového cukru a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a cibule nezačne lehce karamelizovat. Podlijeme trochou vody a dusíme, dokud cibule i jablka nezměknou (asi 10-15 minut), přilijeme ocet, červené víno, přidáme opláchnuté rozinky, mletý zázvor, prolisovaný česnek, koření, špetku skořicea zbylý cukr. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, když je čatní dostatečně husté, dochutíme solí.
Zdroj: Domácí játrová paštika s cibulovým chutney; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-jatrova-pastika-s-cibulovym-chutney [On-line 02.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář