Suroviny
Paštika:
- drůbeží játra 500 g
- mleté nové koření 1 lžička
- cibule 1 ks
- sladká mletá paprika 1 lžička
- vepřové sádlo nebo máslo 2 lžíce
- česnek 4 stroužky
- majoránka 1 lžička
- pár kuliček jalovce
- bílé víno/ koňak 3 lžíce
- rohlík 1 ks
- trochu mléka
- provensálské koření
- sůl
- pepř
Domácí housky:
- hladká mouka 500 g
- sádlo 1 lžíce
- droždí 1 kostka
- sůl
Nejdříve vložím očištěná a odblaněná játra na půl dnedo marinády z vína nebo koňaku a koření, aby játra nasákla vůní a chutí přísad.
Na pánvičce na tuku osmažím cibulku do zlatova, přidám marinovaná játra a restuji. Ne moc dlouho, aby neztvrdla. Rozmixuji, dochutím solí a pepřem, popřípadě bylinkami.
Rohlík, namočený v mléce, rozmixuji zároveň s játry. Nechám v ledničce aspoň do druhého dne ztuhnout.
Domácí housky: Z uvedených ingrediencí a vody zadělám těsto, které nechám vykynout. Poté upletu housky, které nechám ještě dále na plechu chvilku kynout a upeču je za asi dvacet minut dozlatova.
Zdroj: Domácí játrová paštika s domácí houstičkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-jatrova-pastika-s-domaci-houstickou [On-line 08.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář