reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Domácí kachna

Ingredience

  • kachna domácí 1 kus
  • cibule 1 kus
  • kmín 1 dávka
  • sůl 1 špetka
  • kynutý knedlík:
  • hrubá mouka 600 g
  • polohrubá mouka 400 g
  • sušené droždí 1 sáček
  • vejce 2 kusy
  • sůl 1 špetka

bramborový knedlík:

  • brambory (nejlépe den předen uvařenéú 1 kg
  • vejce 2 kusy
  • mouka 200 g
  • bramborový škrob 2 lžíce
  • olej 1 lžíce
  • sůl 1 dávka

bílé zelí:

  • kysané bílé zelí 1 kg
  • cibule 1 kus
  • škrob (solamyl, maizena) 1 lžíce
  • cukr 1 lžička
  • sůl 1 dávka

Červené zelí:

  • červené naložené zelí 1 kg
  • cukr 1 špetka

1. Kachnu omyjeme, očistíme, osolíme vně i uvnitř, okmínujeme. Nakrájíme si nahrubo cibuli, kterou vložíme dovnitř kachny. Kachnu v pekáči podlijeme a dáme do trouby, nejlépe nejprve břichem dospodu. Pečeme okolo tří hodin, podléváme, obrátíme, asi po dvou hodinách pečení zmírníme teplotu a kachnu odkryjeme, aby se vytvořila kůrčička.

2. Na kynutý knedlík si v míse smícháme polohrubou a hrubou mouku. Poté přidáme sušené droždí, které s moukou promícháme. Zalijeme vlažnou vodou, přidáme vajíčko a sůl. Vše promícháme a vytvoříme hladké těsto. Dle potřeby přidáme mouku nebo vodu. Po vykynutí vytvarujeme bochánky, které necháme ještě asi 15 minut stát. Vypracujeme čtyři šišky, které necháme asi 10 minut kynout, poté vložíme do vroucí vody a vaříme 20 minut.

3. Bramborový knedlík: Den předem uvařené brambory si jemně nastrouháme a všechny další ingredience přidáme do mísy nebo na vál k nastrouhaným bramborám. Dle tuhosti brambor přisypeme mouku a škrobovou moučku. Vypracujeme hladké těsto a utvoříme menší válečky, které vložíme do vroucí osolené vody. Knedlíky vaříme asi 20 minut.

4. Cibuli na bílé zelí si nakrájíme nadrobno a mírně zpěníme na sádle. Přidáme propláchnuté a nakrájené zelí, promícháme. Pak zalijeme vodou a necháme vařit, když je zelí měkké, dochutíme je solí a cukrem. Nakonec zavaříme lžíci škrobové moučky, rozmíchané v trošce studené vody, která nám zelí zahustí.

5. Domácí naložené červené a už ochucené zelí jen dobře prohřeji, nemusí se už vařit.

Zdroj: Domácí kachna; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-kachna [On-line 15.11.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.