5−6 porcí
Famózní dezert připravený jako „minutka“. Dělá se bezprostředně před podáváním. Osvěžující sladká tečka za vynikajícím menu.
Omeleta
- 3 lžíce kysané smetany
- 3 vejce
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 20 g kypřicího prášku
- 30 g krystalového cukru
- 30 g vanilkového cukru
- máslo nebo olej na pečení
- jahodový nebo brusinkový džem
- 50 g krystalového cukru na posypání
Ovocný salát
- 100 g ananasu z kompotu bez nálevu
- 100 g mandarinek z kompotu bez nálevu
- 1 kiwi
- 1 jablko
- 100 g hroznového vína
- sušené brusinky a rozinky
Nejprve si připravíme ovocný salát. Ovoce nakrájíme na malé kostičky a smícháme se sušenými brusinkami a rozinkami.
Smetanu, vejce, mouku s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem zlehka promícháme a vlijeme na rozehřátou pánev (s kovovým nebo odnímatelným uchem) s máslem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 220 °C dorůžova.
Ještě teplou omeletu potřeme džemem, do střední třetiny poklademe ovocem, přeložíme, strany přeložíme a překlopíme na talíř.
Omeletu zasypeme krystalovým cukrem a rozpáleným železem vytvoříme přes omeletu mřížky – cukr krásně zkaramelizuje.
Podáváme se zakysanou smetanou a mandlovými plátky.
Zdroj: Domácí omeleta z kysané smetany s ovocem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1050 [On-line 18.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář