Ingredience
- vepřová játra 500 g
- menší cibule 2 kusy
- koňak nebo whisky 50 ml
- sádlo 1 lžíce
- červené víno 200 ml
- vývar (nemusí být) 200 ml
- kmín drcený 1 špetka
- tymián 1 špetka
- máslo 100 g
- anglická slanina 200 g
- majoránka 1 lžíce
- sůl a pepř 1 špetka
- minisalátek:
- čerstvý baby špenát 1 balení
- pórek 1 kus
- olivový olej 1 dávka
- dijonský dip:
- dijonská hořčice 2 lžičky
- trocha smetany 1 dávka
- celý černý pepř 1 dávka
1. Játra očistíme a nakrájíme na středně velké kostky. Na pánvičce rozehřejeme sádlo a na něm orestujeme játra. Asi po pěti minutách přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme dál. Přidáme koření (bez soli). Poté zalijeme červeným vínem, které necháme vyvařit. Pak zalijeme panákem koňaku či whisky a zase necháme odpařit. Pokud budou játra ještě syrová, podlijeme je troškou vývaru. Po chvíli osolíme a vychladlou směs umixujeme dohladka. Nalijeme do formy vyložené folií a dáme na hodinu zatuhnout. Pak vyklopíme, hřbet paštiky obalíme slaninou, vrátíme zpět do formy a horní část paštiky zalijeme rozpuštěným sádlem nebo máslem. Necháme dobře ztuhnout a podáváme ideálně s domácím pečivem.
Zdroj: Domácí paštika; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-pastika-2 [On-line 28.03.2014]
Poslední tip, trik či komentář