Ingredience:
- 500 g mražených nebo čerstvých krůtích jater
- 1 kelímek 30% šlehačky
- 100–150g másla
- 4 stroužky česneku
- 1 větší cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 kávová lžička sušeného nebo čerstvého tymiánu
- 1 kávová lžička sušeného nebo čerstvého rozmarýnu
- 3 kávové lžičky rybízové nebo brusinkové marmelády
- plátkové mandle
- sušené brusinky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na hlubší pánvi si zpražíme na kostky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, přidáme pokrájená a očištěná krůtí játra, chvíli necháme opékat, přidáme tymián, rozmarýn a pepř. Zhruba po třech minutách přilijeme půlku smetany a necháme zlehka 5 minut provařit, ke konci přidáme marmeládu a vypneme.
Směs necháme chvíli vychladnout a přidáme změklé máslo, zbytek smetany a sůl. Ponorným mixérem vše rozmixujeme, dále přidáme nasekané brusinky a mandle, promícháme. Dle chuti dosolíme, opepříme, můžeme přidat trochu másla nebo smetany, kdyby se nám zdála příliš hustá. Paštiku plníme do misek nebo plastových krabiček (můžeme i zamrazit).
Podáváme s čerstvým chlebem nebo bílou křupavou bagetkou.
Zdroj: Domácí paštika z krůtích jater; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-pastika-z-krutich-jater [On-line 26.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář