Suroviny
- svíčková 3/4 kg
- hovězí bujon 2 kostky
- cibule 2 ks
- mrkev 240 g
- celer 150 g
- petržel 150 g
- koření pod svíčkovou 3 sáčky
- sůl
- smetana 1 kelímek
- hladkou mouka 2 lžíce
- citronová šťáva
- cukr
- olej
- knedlík
- suché rohlíky 12 ks
- hrubá mouka 3 hrnečky
- sůl 9 lžiček
- vejce 3 ks
Pokrájenou zeleninu nadrobno vložím do rozpáleného hrnce s trochou oleje. Restujeme asi 15 minut. Mezitím si lehce po všech stranách špetkou soli nasolíme maso. Vložíme maso na orestovanou zeleninu a opečeme po všech stranách cca 5 minut. Maso obracíme tak, abychom ho při manipulaci nenapíchli (nejlépe vařečkou). Zalijeme vřelou vodou cca 1,3 l a přidáme hovězí bujon a koření. Uzavřeme hrnec tlakovou poklicí a necháme 60 minut vařit. Maso vyjmeme z hrnce a nakrájíme na plátky. Z hrnce vyjmeme i koření v sáčcích. Smetanu s hladkou moukou rozmíchám v hrnečku a postupně přiléváme za stálého míchání do hrnce. Vše v hrnci následně rozmixujeme. Povaříme ještě cca 6 minut. Dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem. Do hrnce vložíme zpět nakrájené maso a necháme prohřát. Podáváme s knedlíkem. Jako ozdobu přidáme plátek citronu, brusinky a ušlehanou šlehačku.
Knedlík: suché rohlíky pokrájíme na kostičky. Mléko rozmícháme s vajíčkem a zalijeme tím kostičky. Takto zalité kostičky necháme odležet 20 minut – směs je ale dobré 1–2x jemně promíchat. Poté přidáme hrubou mouku – velkou hrst, tak, aby směs držela pohromadě, a začneme tvarovat samotné knedlíky – cca 7 cm široké šišky.
Knedlíky před vařením dobře uplácáme a dáme do vody, která by měla vařit mírně, ne příliš, aby se knedlíky nerozpadly. Knedlík vaříme asi 20 minut bet pokličky. Po 10 minutách knedlíky obrátíme.
Zdroj: Domácí svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-svickova-na-smetane-s-houskovym-knedlikem [On-line 28.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář