reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Domácí svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem

Suroviny

  • svíčková 3/4 kg
  • hovězí bujon 2 kostky
  • cibule 2 ks
  • mrkev 240 g
  • celer 150 g
  • petržel 150 g
  • koření pod svíčkovou 3 sáčky
  • sůl
  • smetana 1 kelímek
  • hladkou mouka 2 lžíce
  • citronová šťáva
  • cukr
  • olej
  • knedlík
  • suché rohlíky 12 ks
  • hrubá mouka 3 hrnečky
  • sůl 9 lžiček
  • vejce 3 ks

Pokrájenou zeleninu nadrobno vložím do rozpáleného hrnce s trochou oleje. Restujeme asi 15 minut. Mezitím si lehce po všech stranách špetkou soli nasolíme maso. Vložíme maso na orestovanou zeleninu a opečeme po všech stranách cca 5 minut. Maso obracíme tak, abychom ho při manipulaci nenapíchli (nejlépe vařečkou). Zalijeme vřelou vodou cca 1,3 l a přidáme hovězí bujon a koření. Uzavřeme hrnec tlakovou poklicí a necháme 60 minut vařit. Maso vyjmeme z hrnce a nakrájíme na plátky. Z hrnce vyjmeme i koření v sáčcích. Smetanu s hladkou moukou rozmíchám v hrnečku a postupně přiléváme za stálého míchání do hrnce. Vše v hrnci následně rozmixujeme. Povaříme ještě cca 6 minut. Dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem. Do hrnce vložíme zpět nakrájené maso a necháme prohřát. Podáváme s knedlíkem. Jako ozdobu přidáme plátek citronu, brusinky a ušlehanou šlehačku.

Knedlík: suché rohlíky pokrájíme na kostičky. Mléko rozmícháme s vajíčkem a zalijeme tím kostičky. Takto zalité kostičky necháme odležet 20 minut – směs je ale dobré 1–2x jemně promíchat. Poté přidáme hrubou mouku – velkou hrst, tak, aby směs držela pohromadě, a začneme tvarovat samotné knedlíky – cca 7 cm široké šišky.

Knedlíky před vařením dobře uplácáme a dáme do vody, která by měla vařit mírně, ne příliš, aby se knedlíky nerozpadly. Knedlík vaříme asi 20 minut bet pokličky. Po 10 minutách knedlíky obrátíme.

Zdroj: Domácí svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-svickova-na-smetane-s-houskovym-knedlikem  [On-line 28.03.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.