- 1 kg vepřové plece
300 g vepřového bůčku
100 g vepřových jater
150 g vepřových kůží
2 cibule
sádlo
mletý zázvor
mletý bílý pepř
česnek
muškátový květ
majoránka
sůl
sáčky na tlačenku
provázek
Maso a játra uvařené téměř do měkka nakrájíme na kostky a uvařené kůže ještě za tepla najemno umeleme. Vše smícháme dohromady s trochou vývaru z masa a kůží a cibulí orestovanou na sádle. Zázvoru, pepře, prolisovaného česneku, muškátového květu, soli a majoránky přidáme do směsi více, protože po ztuhnutí nebude chuť tak výrazná, a vše naplníme do tlačenkových sáčků. Dobře zavážeme a vaříme asi 90 minut při 85 °C. Pak tlačenku opláchneme, propícháme jehlou, aby mohla unikat mastnota, a necháme v chladu, dokud zcela neztuhne, což může trvat až 20 hod. Během tuhnutí nezapomeneme tlačenku otáčet, aby se koření neusadilo na jedné straně. Podáváme s octem a cibulí a samozřejmě čerstvým chlebem.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/351-domaci-tlacenka/
Poslední tip, trik či komentář