Suroviny
Na vafle:
- polohrubá mouka 2 hrnky
- prášek do pečiva 2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- olej 1/3 hrnku
- cukr krupice 3 lžičky
- mléko 1,5 hrnku
- vejce 3 ks
Na zmrzlinu:
- smetana ke šlehání 350 ml
- vejce 3 ks
- cukr 100 g
- vanilkový cukr 1,5 sáčku
- voda 1-2 lžíce
Na horké překvapení:
- lesní plody
- cukr
- voda
Vafle: Všechny ingredience (žloutky, cukr, mouku s práškem do pečiva, olej, sůl, mléko) smícháme a nakonec přimícháme ušlehaný sníh z bílků a vytvoříme těsto, které lijeme na rozpálený a olejem vytřený vaflovač.
Na domácí zmrzlinu pečlivě rozdělíme žloutky od bílků. Z čistých bílků vyšleháme dokonale tuhý sníh, do kterého poté všleháme polovinu cukru. Ze smetany na šlehání ušleháme pevnou šlehačku. Žloutky utřeme nebo ušleháme až do bíla s oběma cukry a na konec ještě všleháme lžíci teplé, ale ne horké! převařené vody. Poté v míse vše opatrně, ale zároveň velmi pečlivě spojíme, zakryjeme potravinovou folií a vložíme do mrazáku. Již po dvanácti hodinách je naše domácí zmrzlina hotová.
Horké překvapení: Lesní plody lehce rozvaříme v hrnku s trochou vody a dle chuti přidáme cukr. Vše hezky nazdobíme a společně podáváme.
Zdroj: Domácí vaflička se zmrzlinou a horkým překvapením; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-vaflicka-se-zmrzlinou-horkym-prekvapenim [On-line 29.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář