Ingredience
na korpus koláče:
- vejce 5 kusů
- moučkový cukr 100 g
- kakao 2 lžíce
- polohrubá mouka 100 g
- kypřící prášek 1 sáček
- olej 50 ml
na krém:
- žloutek 5 kusů
- mléko 2 dl
- hladká mouka 2 lžíce
- vanilkový cukr 1 sáček
- máslo 250 g
- čokoládová poleva 1 dávka
- strouhané ořechy 1 hrst
na domácí zmrzlinu:
- smetana 1 kelímek
- žloutek 3 kusy
- kakao 1 dávka
1. Žloutky našleháme s cukrem, postupně přidáme tuhý sníh z bílků, kakao, mouku s práškem a olej, dobře promícháme. Těsto rozetřeme na tukem vymaštěný plech, vložíme do trouby a upečeme.
2. Žloutky ušleháme s mlékem, moukou, cukrem nad párou do zhoustnutí, pak vychladlé utřeme s máslem. Bílky ušleháme nad párou s cukrem do hustého nadýchaného sněhu.
3. Na řez natřeme stěrkou žloutkový krém, na něj ještě natřeme vrstvu sněhu a polijeme čokoládovou polevou, případně posypeme strouhanými ořechy.
4. Na výrobu zmrzliny si odlejeme třetinu smetany do mísy, přidáme 3 žloutky, rozšleháme, přidáme kakao a promícháme. Zbytek smetany zahřejeme a pomalu přiléváme připravenou směs. Zmírníme plamen, necháme prohřát a poté necháme vychladit.
Zdroj: Domácí zmrzlina, Obližprst; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-zmrzlina-oblizprst [On-line 20.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář