Suroviny
- máslo 1 ks
- vanilkový lusk 1 ks
- moučkový cukr 3/4 hrnku
- cukr krupice 1 hrnek
- hladká mouka 1 hrnek
- čokoláda 70 %
- vejce 10 ks
- meruňková marmeláda
Poleva
- hořká čokoláda (50%) 2 ks
- voda 2 hrnky
- cukr krupice 1 hrnek
Oddělíme žloutky od bílků, ke žloutkům dáme vanilkový lusk, půlku másla, moučkový cukr a vyšleháme. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a pomalu smícháme s hladkou moukou. Vyšleháme sníh z bílků a smícháme s hrnkem cukru. Sníh mixujeme se základem, přidáváme ho po částech. Směs vylijeme do formy a pečeme 45 minut na 180 stupňů. Po zchladnutí rozřízneme, namažeme marmeládou, uvnitř i nahoře, polijeme polevou z čokolády.
Poleva: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Mezitím svaříme cukr s vodou a zhruba pět minut vaříme, poté odstavíme. Až trochu vystydne, přimícháme čokoládu.
Zdroj: Dort Sachr; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/dort-sachr [On-line 16.12.2016]
Poslední tip, trik či komentář