Potřebujeme:
- 1 kg hovězí oháňky
- 100 gramů slaniny
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 menší řapíkatý celer
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 1 lžíce brandy nebo koňaku
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 gramů másla
- 20 gramů mouky
- 500 ml červeného vína
- sůl, pepř
Oháňku nasekáme na kousky. Do igelitového sáčku dáme mouku, sůl a pepř, vložíme nasekanou oháňku a protřesením ji obalíme. V papiňáku rozpálíme olivový olej, oháňku opečeme ze všech stran a zalijeme ji brandy, které zapálíme. Oháňku vyjmeme a na výpeku osmažíme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Pak přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, necháme jí zesklovatět a zalijeme červeným vínem. Papiňák zakryjeme a necháme pozvolna dusit asi dvě hodiny. Měkkou oháňku vyndáme ze šťávy, tu lehce zaprášíme moukou, povaříme a propasírujeme. Do hotové omáčky vmícháme lžíci studeného másla a dáme zpět oháňku. Podáváme s těstovinami.
V jiné variantě můžeme maso z oháňky obrat, natrhat na kousky a dát do nescezené zredukované šťávy.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/dusena-hovezi-ohanka-10-3-2011.html
Ohanka