Ingredience
- mrkve 4 kusy
- česnek dle chuti 1 dávka
- sůl a mletý pepř 1 špetka
- řapíkaté celery 4 kusy
- cibule 2 kusy
- láhev červeného suchého vína 1 kus
- několik snítek rozmarýnu 1 dávka
- několik snítek šalvěje 1 dávka
- extra panenský olej 1 dávka
- kostka masového vývaru 1 kus
- půlka citronu 1 kus
- menší hlávka květáku 1 kus
- brambory 1 kg
- jehněčí maso 1 kg
- celý pepř 6 kuliček
- bobkové listy 2 kusy
- nová koření 4 kusy
- kuličky jalovce 4 kusy
- cherry rajčátka na stonku 1 balení
Hlavní chod:
Dušené jehněčí s květákovými brambory
Postup:
1. Do většího hrnce pokrájíme směs mrkve, celeru a jedné cibule, přidáme bylinky + koření a maso. Zalijeme vínem a necháme v klidu marinovat nejlépe přes noc.
2. Druhý den slijte marinádu a maso osušte. Na oleji osmažte zbylou cibuli, mrkev a celer, položte na ně maso a bylinky. Polijte červeným vínem, zalijte rajčaty a vývarem. Zakryté duste na nízkém plameni doměkka asi 90 minut. Zeleninu pak propasírujte.
3. Na přílohu uvařte v osolené vodě s půlkou citronu, květák doměkka a zvlášť brambory. Slijte a společně rozmačkejte. Přidejte trochu panenského olivového oleje a podávejte s jehněčím masem a orestovanými rajčátky, ozdobte čerstvým rozmarýnem.
Zdroj: Dušené jehněčí; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/dusene-jehneci [On-line 11.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář