Suroviny
- vejce 1 ks
- brandy nebo amaretto 20 ml
Na karamel:
- cukr krupice 100 g
- žloutek 1 ks
- cukr 50 g
- voda 50 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml
- plnotučné mléko 100 ml
- citronová kůra z 1/2 citronu
- vanilkový lusk 1 ks
Nejdříve si dejte dělat karamel, který dáme vařit a čekáme až bude hnědý, nesmí se přepálit! Poté nalijeme do pěti keramických mističek na muffiny. Dále si dáme 1 vejce a 1 žlutek s 50 g cukru do misky, kde to metličkou rozmícháme, přidejte kůru z citronu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, tupou stranou nože seškrábněte z vnitřku semínka a ta i spolu s luskem nechte chvilku provařit ve směsi šlehačky a mléka.
Nechte zchladnout, vyjměte lusk a vlijte to do směsi, kterou máme připravenou. Poté nalijte malou naběračkou krém karamel do každé mističky. Ty vložíme do vyššího pekáčku, kam nalijeme teplou vodu asi do tří čtvrtin mističek a dáme na 40-45 minut péct do trouby na 150 stupňů. Poté necháme vychladnout, krém vyklopíme na dezertní talířek, ozdobíme a podáváme.
Zdroj: Flan Caramel; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/flan-caramel [On-line 10.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář