Suroviny
- bílé víno 100 ml
- cibule 1 kg
- hladká mouka 2 lžíce
- sůl 1 lžička
- hovězí vývar 500 ml
- máslo 80 g
- pepř 1 lžička
- sůl
- pepř
Na gratinování:
- plátky bagety
- sýr typu Comté
- nastrouhaný sýr Comté
Rozehřejeme troubu na 190 °C. Na plech položíme pečicí papír. Nakrájíme bagetku na plátky cca 6mm silné a rozložíme je na plech. Plech vložíme do rozehřáté trouby a bagetu pečeme 5 až 7 minut do zlatohněda. Poté dáme vychladnout.Připravíme si bouquet garni – z pórku odkrojíme zelenou část cca 10 cm, umyjeme ji a zabalíme do listu bobkový list, tymián a stonky petržele, pevně převážeme kuchyňským provázkem.
Cibuli oloupeme a podélně překrojíme na polovinu a nakrájíme na tenké nudličky.Na středním ohni ve větším kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a pomalu ji restujeme za občasného míchání 10 minut. Poté pod pokličkou cibuli dusíme 5 minut, zamícháme, a poté opět dusíme 5 minut. Sundáme poklici a za občasného míchání necháme cibuli pomalu zhnědnout do tmavohnědé barvy cca 20 až 25 minut. Mezitím si ohřejeme vývar. Zkaramelizovanou cibuli zaprášíme moukou a jednu minutu vše mícháme, přidáme bouquet garni a přilijeme víno. Víno necháme zcela vyvařit, přilijeme vývar, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Poté na mírném ohni zpola zakryté vaříme 30 minut, občas promícháme.
Rozpálíme gril v troubě, horkou polévku nalijeme do zapékacích misek, do každé misky vložíme plátky opečených baget, na bagety položíme plátek sýra, aby byl zakryt jejich povrch. Plátek bagety bohatě zasypeme strouhaným sýrem. Misky vložíme do trouby a necháme sýr zapéct do hnědé barvy. Poté servírujeme.
Bouquet garni: je svazek koření a bylin, který přidá pokrmu chuť a vůni. Poté lze jednoduše vyhodit,aniž byste museli v polévce lovit jednotlivé suroviny.
Zdroj: Francouzská cibulačka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-cibulacka-9 [On-line 06.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář