Ingredience
- cibule 1 kg
- máslo 100 g
- snítky tymiánu a rozmarýnu 1 dávka
- krystalový cukr 2 lžíce
- bobkový list 1 kus
- kvalitní polosuché bílé víno 200 ml
- krupice 1 lžíce
- vývar 1 l
- sůl a čerstvě mletý pepř 1 špetka
- na krutonky: 1 lžička
- bageta 1 kus
- sýr gruyère nebo ementál 200 g
1. V hrnci rozpustíme máslo a na něm zvolna opečeme nahrubo pokrájenou cibuli (půlkolečka). Když začne zlátnout, zasypeme ji cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme pepř, bobkový list a přilijeme víno. Jakmile se odvaří, vsypeme krupici a opražíme ji. Dále vše zalijeme vývarem, který přivedeme k varu. Dvacet minut necháme polévku slabě probublávat.
2. Na krutonky je nejlepší nakrájet bagetu na kolečka a dát je do rozpálené trouby zezlátnout. Pak je posypeme nastrouhaným sýrem, který necháme roztavit. Krutony dáme do talíře a přelijeme je polévkou.
Zdroj: Francouzská cibulačka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-cibulacka-7 [On-line 13.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář