Ingredience
- 3 – 4 větší cibule 1 dávka
- předem připravený kuřecí vývar (kuřecí čtvrtky, kořenová zelenina) 150 g
- máslo 1 lžíce
- špetka soli a pepře 1 dávka
- olivový olej 1 lžíce
- bílé suché víno 200 ml
- lžíce hladké mouky 1 lžíce
- rohlíky či housky 3 kusy
- petrželka na ozdobu 1 dávka
- nastrouhaný tvrdý sýr na posypání 1 dávka
Větší cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. V hrnci rozpustíme máslo a lžíci oleje. Orestujeme pomalu dozlatova. Takto upravenou cibuli lehce poprášíme hladkou moukou, dále restujeme a po chvilce přidáme víno. Přivedeme do varu a ihned zalijeme kuřecím vývarem. Podle potřeby ještě můžeme zahustit instantní jíškou nebo skleničkou máčeného škrobu (to ale až ke konci vaření). Vaříme ještě minimálně čtvrt hodiny.
Pečivo nakrájíme na malé kostičky a rychle je osmahneme na trošce másla. Podáváme k polévce zvlášť v mističce. Těsně před podáváním nasypeme na polévku v talíři trochu sýra.
Zdroj: Francouzská cibulačka s krutony; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-cibulacka-s-krutony [On-line 23.02.2013]
Poslední tip, trik či komentář