Ingredience
na polévku:
- máslo 75 g
- kuchyňská (žlutá) cibule 500 g
- cukr 1 lžíce
- bílý vinný ocet 0.5 lžíce
- bobkový list 1 kus
- suché bílé víno 100 ml
- hl. mouka 1 lžíce
- domácí vývar 1 l
- sůl a pepř dle chuti 1 špetka
na lodičky:
- světlé bagetky 5 kusů
- máslo na namazání 1 dávka
- tvrdý sýr 5 plátků
Na středním ohni rozpustíme máslo, cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky a spolu s bobkovým listem přidáme do hrnce. Mícháme, dokud cibule lehce nezměkne. Potom přidáme lžíci cukru, snížíme plamen a za stálého míchání cibuli opékáme nejméně 30 minut, ale čím déle, tím lépe! Na dně hrnce se utvoří hnědé „přípečky“, které odvaříme pomocí 1 lžíce bílého vinného octa. Přidáme deci suchého bílého vína a mícháme, dokud se téměř nevyvaří. Zasypeme lžící hladké mouky a vytvoříme lehkou zápražku. Zalijeme litrem domácího vývaru a necháme ještě půl hodiny zlehka provařit. Dochutíme solí a pepřem dle chuti. Bagetky podélně rozřízneme, promažeme máslem a přidáme plátek tvrdého sýra. Dáme na 4 minuty zapéci pod gril. Pak už jen zbývá přidat lodičkám plachtu, položit do talíře s polévkou a můžeme podávat.
Zdroj: Francouzská cibulačka s lodičkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-cibulacka-s-lodickou [On-line 18.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář