reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Francouzská cibulačka s lodičkou

Ingredience
na polévku:

  • máslo 75 g
  • kuchyňská (žlutá) cibule 500 g
  • cukr 1 lžíce
  • bílý vinný ocet 0.5 lžíce
  • bobkový list 1 kus
  • suché bílé víno 100 ml
  • hl. mouka 1 lžíce
  • domácí vývar 1 l
  • sůl a pepř dle chuti 1 špetka

na lodičky:

  • světlé bagetky 5 kusů
  • máslo na namazání 1 dávka
  • tvrdý sýr 5 plátků

Na středním ohni rozpustíme máslo, cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky a spolu s bobkovým listem přidáme do hrnce. Mícháme, dokud cibule lehce nezměkne. Potom přidáme lžíci cukru, snížíme plamen a za stálého míchání cibuli opékáme nejméně 30 minut, ale čím déle, tím lépe! Na dně hrnce se utvoří hnědé „přípečky“, které odvaříme pomocí 1 lžíce bílého vinného octa. Přidáme deci suchého bílého vína a mícháme, dokud se téměř nevyvaří. Zasypeme lžící hladké mouky a vytvoříme lehkou zápražku. Zalijeme litrem domácího vývaru a necháme ještě půl hodiny zlehka provařit. Dochutíme solí a pepřem dle chuti. Bagetky podélně rozřízneme, promažeme máslem a přidáme plátek tvrdého sýra. Dáme na 4 minuty zapéci pod gril. Pak už jen zbývá přidat lodičkám plachtu, položit do talíře s polévkou a můžeme podávat.

Zdroj: Francouzská cibulačka s lodičkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-cibulacka-s-lodickou [On-line 18.12.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.