Suroviny
- cibule 400 g
- rostlinný olej 200 ml
- máslo 100 g
- hovězí vývar 1 l
- suché bílé víno 0,5 l
- portské víno nebo Madeira 100 ml
- kvalitní koňak či brandy 2 lžíce
- mouka 2 lžíce
- plátky bagety či rohlíku 12
- olivový olej 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- strouhaný sýr Gruyére nebo Raclette 100 g
- Bouqet garni – svazek bylinek (tymián, bobkový list, petrželka, oregano, estragon, pórek)
- cukr 2 lžíce
- vejce 2
- sůl, pepř
Cibuli a česnek zpěníme na másle a zalijeme bílým vínem. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, přidáme svazek bylinek, sůl, pepř a vaříme asi 30 minut.
Plátky bagety opečeme, potřeme česnekem a pokryjeme nastrouhaným sýrem smíchaným s vejcem. Polévku dochutíme koňakem, nalijeme do šálků a navrch dáme bagetky se sýrem.
Zdroj: Francouzská slavnostní zapečená cibulačka; Ohnivý kuře – TV Prima http://web.iprima.cz/kure/recepty/francouzska-slavnostni-zapecena-cibulacka [On-line 24.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář