Náplň
- 80 g šunky
- 160 g jater foie gras
- 80 g nakládaných lanýžů
- 80 g blanšírovaného celeru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 ml madeirského vína
- 150 ml silného kuřecího vývaru
- 30 g másla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 100 g sýru gruyère
Do rendlíku vlijeme smetanu, madeirské víno, kuřecí vývar, vložíme kousíček másla a redukujeme do husté omáčky. Odstavíme a smícháme se šunkou, foie gras a celerem nakrájeným na kostičky a lanýži nakrájenými na plátky.
- 250 g dlouhých makaronů
- 2 l vody
- ½ l mléka
- 2 lžíce arašídového oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl
Do vody s mlékem, arašídovým olejem, rozmáčknutými stroužky česneku a solí dáme vařit makarony na skus. Když jsou vařené, scedíme je a polovinu jich vyrovnáme na dno zapékací mísy vyložené pečicím papírem a potřené máslem, posypeme polovinou nastrouhaného sýru gruyère, navršíme připravenou směs (viz výše), vyskládáme makarony, zasypeme sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C 15 minut, na závěr zapečeme dozlatova při 200 °C.
Zdroj: Gratinované makarony; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1786-gratinovane-makarony/ [On-line 18.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář