na dušení šneků:
- 1 kg vyloupaných šneků
200 ml olivového oleje (1/3 virgin, 2/3 normal)
200 g šalotky
2 chilli papričky
4 stroužky česneku
0,3 l bílého vína
provensálské bylinky
sůl
pepř
pažitka
petrželka
tymián
na nádivku:
- 6 lžic másla
2 vejce
3 housky
4 lžíce smetany
100 g anglické slaniny
2 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, tymián)
2 stroužky česneku
bílý pepř
sůl
Před přípravou pokrmu si šneky nejdříve podusíme:
Šalotku orestujeme na rozpáleném oleji do růžova a přidáme nakrájené chilli papričky. Potom prolisovaný česnek a až zesklovatí, přisypeme vyloupané a horkou vodou spařené šneky, které podlijeme vínem, lehce osolíme, opepříme a přidáme sušené provensálské bylinky. Všechno důkladně promícháme a pod pokličkou dusíme až tři hodiny, dokud šneci nezměknou. Na závěr přidáme čerstvou nasekanou petrželku, pažitku a tymián, posledních pár minut podusíme, necháme zchladnout.
Můžeme se pustit do přípravy hlavního chodu, na který si přípravíme nádivku: Povolené máslo vyšleháme se žloutky, trochou soli a bílého pepře. Přidáme čerstvé nasekané bylinky, prolisovaný česnek, opražené kostičky housek, navlhčené smetanou, nadrobno nakrájenou slaninu, promícháme a na závěr opatrně spojíme se sněhem z bílků.
Do čistých ulit vložíme jednoho až dva dušené šneky a doplníme hotovou nádivkou. Na plech, vysypaný vrstvou soli, vyskládáme naplněné ulity nádivkou nahoru, a 5 až 10 minut zapékáme v troubě na 180 stupňů do zlatova. Gratinované šneky podáváme po šesti kusech na speciálních talířcích, a chceme-li být skutečně styloví, zakusujeme je křupavou francouzskou bagetou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/106-gratinovani-sneci-s-bylinkovou-nadivkou/
Poslední tip, trik či komentář