reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jablečný tatin

na 4 porce dezertu:

  • 6 ks jablek
    170 g cukru
    lžička másla
    150 g listového těsta

na ozdobu:

  • zakysaná smetana
    lesní ovoce
    jablečné chipsy
    máta či meduňka

na jablečné chipsy:

  • 1 jablko (nakrájené na jemné plátky)
    500 ml vody
    1 kávová lžička medu
    250 g cukru

Oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky asi centimetr silné. Ty naskládáme na rošt, zlehka podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme v troubě nebo na sporáku do poloměkka. Mezitím si na pánvi připravíme z cukru a kousku másla zlatavý karamel, který nalijeme na dno vymazaných formiček z alobalu. Listové těsto rozkrájíme na čtverce o něco větší než je průměr formičky, propícháme vidličkou a upečeme na 220 stupňů do zlatova. Podušenými jablky potom důkladně vyplníme formičky s karamelem a necelou hodinu je pečeme na 160 stupňů, dokud se jablka s karamelem nespojí. Zbytek karamelu znovu rozehřejeme, přilijeme do něj trochu vody, provaříme a vzniklou karamelovou omáčkou přeléváme upečené a vychladlé jablečné tatiny položené na polštářku, který vzniknul z upečených čtverců listového těsta. Nahoru přidáme lžičku zakysané smetany, ozdobíme lesním ovocem, lístky máty nebo meduňky, případně tenkým proužkem listového těsta a jablečnými chipsy, které si připravíme předem podle následujícího postupu: Vodu, med a cukr přivedeme k varu. Vypneme nebo ztlumíme hořák na minimum. Poté vkládáme jednotlivé plátky jablíček a necháme zlehka táhnout až zesklovatí. Takto připravené plátky jablíčka sušíme na vhodné podložce do křupava.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/107-jablecny-tatin/

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


5 − čtyři =


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.