6−8 porcí
- 1 kg mleté vepřové plece
- snítka saturejky
- snítka petrželky
- snítka majoránky
- snítka oregana
- snítka tymiánu
- 1 lžička kmínu
- 4 cl koňaku
- 200 g vepřových jater
- 50 g sádla
- 2 svazky jarní cibulky
- 8 stroužků česneku
- 2 starší housky
- 1,5 dl mléka
- 2 žloutky
- mletý pepř
- sůl
Na sádle opečeme cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme nasekaný česnek a kostky očištěných jater. Do směsi natrháme housku a akápneme mlékem.
Když houska nasákne, přidáme žloutky, vše smícháme s mletým masem a sekanými bylinkami, kmínem a koňakem. Ze směsi vytvarujeme tvar sekané a pečeme na grilovém tácku dozlatova. Zprvu pečeme při vyšší teplotě, dopékáme na nižší výkon grilu.
salát s hořčicovým dresinkem
- 300 g ředkviček
- 300 g kedlubny
- 300 g karotky
- 100 g mladého hrášku
- 100 g hořčice
- 50 ml oleje
- muškátový květ
- 1 svazek pažitky
- mletý pepř
- sůl
Čerstvou zeleninu nakrájíme na malé kusy libovolného tvaru a smícháme s dresinkem, který připravíme vymícháním hořčice a oleje se špetkou muškátového květu, mletého pepře, soli a nakrájenou pažitkou.
Zdroj: Grilovaná bylinková sekaná s vepřovými játry; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1086 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář