10 porcí
- 6 banánů
4 hrušky
4 jablka
1 ananas
10 lžiček karamelu
500 g hnědého cukru
1 limeta
koření dle chuti (badyán, anýz, muškátový květ, perníkové koření)
na vanilkovou omáčku:
- 500 ml šlehačky
1 vanilkový lusk
150 g cukru krystal
5 žloutků
tokajské víno
Do zapékacích misek nasypeme kousky ovoce a přelijeme je karamelem, připraveným na pánvi z cukru a kousku másla, který na závěr provaříme s trochou vody. Potom ovoce posypeme hnědým cukrem, limetovou kůrou, zakápneme limetovou šťávou a přidáme koření podle chuti. Misky zabalíme do alobalu a na grilu podusíme, aby ovoce změklo. Podáváme s vanilkovou omáčkou, kterou připravíme podle následujícího postupu:
Smetanu smícháme s vanilkovými semínky a polovinou dávky cukru a přivedeme k varu. Pak do ní zavaříme žloutky, předem vyšlehané se zbytkem cukru, a přitom vydatně mícháme, aby se omáčka dobře provařila a nezůstaly v ní hrudky. Odstavíme, dochutíme vínem a dáme vychladit. Poté omáčkou zalijeme grilované ovoce a dozdobíme bylinkou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/144-grilovane-ovoce-s-vanilkovou-omackou/
Poslední tip, trik či komentář