Ingredience
- ananas 1 kus
- třtinový cukr 1 dávka
zmrzlina:
- mléko 375 ml
- hustá smetana ke šlehání 375 ml
- vanilkový lusk 1 kus
- žloutek 6 kusů
- krupicový cukr 140 g
1. Kovový rendlík o objemu asi litr a čtvrt pořádně vychlaďte v mrazáku. Pak do rendlíku vlijte mléko a smetanu a vmíchejte dřeň vyškrabanou z lusku i celý lusk. Přiveďte k varu a poté odstavte a nechte 5 minut chladnout. Vyjměte lusk.
2. Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé a velmi nadýchané pěny – pomůže i zmrzlině být nadýchaná a hladká. Pak vmíchejte do smetanové směsi v rendlíku.
3. Přelijte do čistého hrnce a za občasného míchání zahřívejte na co nejnižším plameni asi 20 minut, aby směs zhoustla a udržela se na vařečce.
4. Zhoustlou směs poté přendejte do mísy, přetáhněte potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup, a nechte 30 minut chladnout. Pak dejte na dvě hodiny do chladničky.
5. Přendejte do formy na zmrzlinu, přetáhněte fólií a dejte na 6 hodin (nebo na tak dlouho, aby byla směs skoro zmrzlá) do mrazáku. Pak nožem zmrzlinu načechrejte, rozrušte ledové krystaly a přendejte ji do velké mísy.
6. Skoro ztuhlou zmrzlinu našlehejte ručním elektrickým šlehačem – dodá jí to lehkost a hebkou strukturu. Pak opět přeneste do formy na zmrzlinu a dejte na další 4 hodiny mrazit.
7. Ananas nakrájíme na plátky, obalíme v cukru, grilujeme na venkovním nebo kontaktním grilu. Horké ovoce servírujeme s domácí vanilkovou zmrzlinou.
Zdroj: Grilovaný ananas; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/grilovany-ananas-0 [On-line 19.06.2014]
Poslední tip, trik či komentář