8 porcí
- 100 g anglické slaniny
- 40 ml oleje
- Holy trinity – 2 zelené papriky, 200 g řapíkatého celeru, 2 cibule
- 4 bobkové listy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 30 g mouky
- 100 g tomatového protlaku
- 2 lžíce cukru
- 1,2 l hovězího vývaru
- 400 g okry
- 1 vepřová klobása
- 1 větší rajče bez slupky a semínek
- 4 stroužky česneku
- 8 krevet, velikost 8/12
- tabasco
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička kajenského pepře
- sůl
Na oleji osmahneme kostičky anglické slaniny, přidáme na kostičky nakrájenou zelenou papriku, řapíkatý celer a cibuli, poté přidáme bobkový list a tymián, zaprášíme moukou a osmahneme, přidáme rajský protlak, cukr, osmahneme, zalijeme vývarem, trochu osolíme a přivedeme k varu, vložíme nakrájenou okru a vaříme doměkka asi deset minut.
Přidáme nakrájenou klobásku, nakrájené rajče a drcený česnek, na závěr oloupané a očištěné (zbavené střívek) krevety a ochutíme tabascem, vinným octem, worcesterskou omáčkou, kajenským pepřem.
Zdroj: Gumbo polévka; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1177 [On-line14.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář