Potřebujeme:
- středně velkou hlávku zelí
- ¼ kg hovězího masa bez kosti
- ½ kg vepřového boku
- ¼ kg uzeného masa
- ¼ kg čerstvých nebo mražených hub
- 50 g uzené slaniny vcelku
- kysané zelí v sáčku
- šálek spařené rýže
- 1 cibuli
- 1 lžičku mouky
- drcený česnek
- ocet
- olej
- mletou sladkou papriku
- mletý černý pepř
- sůl
- nové koření
- celý pepř
- hřebíček
- bobkový list
Asi kilovou hlávku zelí zbavte košťálu a povařte v osolené a okyselené vodě ¾ hodiny. Hlávku zchlaďte a opatrně odloupněte vrchní listy. Ty zbavte tuhých žeber – můžete je odřezat nebo rozklepat paličkou. Umelte všechno maso a smíchejte ho se spařenou rýží a drceným česnekem. Nakrájenou cibulku osmahněte na oleji. Houby nakrájejte a spařte. Oboje přidejte k masu a rýži, osolte, okořeňte a přidejte trošku mouky. Do rozložených listů balte masovo-rýžovou směs. Zámotky vkládejte do kastrolu vyloženého zbylými zelnými listy a částí kysaného zelí. Pokapejte olejem, osolte, přidejte celé koření a navrch položte kousek špeku. Zatěžte talířkem a vařte na mírném ohni minimálně 60 minut. Podávejte se smetanou a rozškvařeným špekem.
Zdroj: Holubce se smetanou a špekem; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/holubce-se-smetanou-a-spekem.html [On-line 30.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář