Suroviny:
- 800 g hovězí flank steak neboli pupek
- malé cibulky
- špetka cukru
- ocet balsamico
- citronová šťáva
- rostlinný olej
- máslo
- sůl, pepř
- směs bylinek (rukola, bazalka, pažitka, petrželka, rozmarýn…)
Je důležité nakrájet z pupku steaky tzv. přes vlákno, aby maso nebylo tuhé.
Steaky osolíme a opepříme.
V pánvi rozehřejeme olej a maso orestujeme do zlatova. Mezitím připravíme glazírované cibulky. Do jiné pánve dáme rozehřát kousek másla, přihodíme celé malé cibulky, osolíme a opepříme a necháme je zhnědnout. Opatrně mícháme, aby se nerozbily. Přidáme špetku cukru, kapku balsamikového octa a asi 1 dl vody a chvilku povaříme.
Orestované maso vyndáme a přikryjeme alobalem, aby pomalu došlo. Do pánve z masa nalijeme 1 dl vody a necháme vyvařit (voda na sebe nabere výpek z masa), pak přidáme cibulky a tekutiny spolu promícháme, omáčka tak zintenzivní.
Maso servírujeme tak, že steaky přes vlákna nakrájíme na proužky.
Rukolu, bazalku, petrželku, pažitku, rozmarýn a další bylinky natrháme na menší kousky, promícháme v míse, zakápneme citronovou šťávou, dochutíme solí a pepřem a podáváme k masu a glazírovaným cibulkám.
Zdroj: Hovězí flank steak neboli pupek s glazírovanou cibulkou; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/recepty-od-sefa-na-vsechna-jidla-z-hoveziho?special=758795 [On-line 17.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář