Suroviny
- hovězí líčka 1 kg
- červené víno 500 ml
- hovězí vývar 800 ml
- tymián
- rozmarýn
- bobkový list 1 ks
- pepř
- sůl
- žampiony 6 ks
- mrkev 2 ks
- petržel 2 ks
- celer 1/4 ks
- červená cibule 2 ks
- máslo 100 g
- olej 6 lžic
Bramborová kaše:
- brambory 1 kg
- smetana 1/2 kelímku
- zakysaná smetana 1/4 kelímku
- máslo 2 lžíce
- cibule 1 ks
- sůl
- petrželka
V hrnci rozehřejeme máslo a olej dohromady, maso opečeme tak, aby se “zatáhlo”. Když se maso zbarví, vyjmeme ho a do hrnce vložíme nakrájenou zeleninu, kterou orestujeme. Část zeleniny si odložíme. Vrátíme zpátky líčka, která zalijeme červeným vínem a vývarem. Maso by mělo být ponořené. Přidáme koření, přivedeme k varu a pomalu necháme dusit do změknutí (asi 3 hodiny). Hotové maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme, dochutíme a maso vrátíme zpět.
Bramborová kaše: Brambory očistíme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit na 15-18 minut do měkka, v osolené vodě spolu s kmínem. Uvařené brambory slijeme, přidáme rozpuštěné máslo a v něm prohřátou smetanu a šleháme do kaše. Na závěr vmícháme cibulku osmahlou na másle spolu s petrželkou.
Před podáváním orestujeme zbylou kořenovou zeleninu a žampiony, nakrájené na tenké plátky. Na talíři podáváme bramborovou kaši, maso a navrchu posypeme orestovanou zeleninou.
Zdroj: Hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou, podávaná s bramborovou kaší; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-licka-na-cervenem-vine-s-korenovou-zeleninou-podavana-s-bramborovou-kasi [On-line 25.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář