Ingredience
- očištěná hovězí líčka (nebo kližka) 1 kg
- sádlo 50 g
- mrkev 4 kusy
- petržel 4 kusy
- celer 1 kus
- domácí hovězí vývar 0.5 l
- suché červené víno 0.5 l
- rajčatový protlak 1 lžíce
- bobkový list 2 kusy
- černý pepř 5 kuliček
- tymián 1 lžička
- sůl a pepř 1 špetka
- brambory 1 kg
- mléko 0.5 l
- máslo 1 lžíce
Hovězí líčka očistíme a nakrájíme na větší kousky. V hrnci (který je možno i s pokličkou dát do trouby) si rozpustíme sádlo. Do rozpuštěného tuku dáme maso a zprudka je osmahneme, tak aby maso bylo tmavohnědé. Troubu mezi tím rozehřejeme na 160 stupňů. Orestované maso vyndáme na talíř a do tuku vložíme najemno nakrájenou 1 mrkev, 1 petržel a půlku celeru a pečlivě mícháme, než se zelenina krásně dohněda opeče. Na dně hrnce by se měla vytvořit hnědá krustička, popř. hnědé přípečky – ty jsou velmi důležité! Potom vrátíme maso zpět do hrnce včetně šťávy, která z něj během odpočívání vytekla, přidáme lžíci rajčatového protlaku, bobkový list, tymián, sůl a pepř. Opékáme, dokud se z hrnce neodpaří veškerá tekutina. Podlijeme půllitrem červeného vína a podle potřeby dolijeme hovězím vývarem tak, aby maso bylo ze tří čtvrtin ponořené. Přiklopíme poklicí a dáme na 2 hodiny do trouby péct při teplotě 160 stupňů. Po 2 hodinách maso z hrnce vyjmeme a zeleninu propasírujeme přes jemné sítko zpět. Omáčka by měla být hodně hustá s výraznou chutí. Nyní již jen necháme chvilku zlehka probublávat a popř. dochutíme nebo podléváme zbytkem červeného vína. Na pánvi si rozpustíme trochu sádla, zbylou zeleninu nakrájíme na tenké proužky a dohněda opečeme. Podáváme s bramborovým pyré. Brambory si uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme, rozmačkáme, zalijeme horkým mlékem, přidáme lžíci másla a sůl. Vyšleháme jemnou kaši.
Zdroj: Hovězí na červeném víně; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-na-cervenem-vine-0 [On-line 18.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář