Ingredience
- hovězí kližka 1 g
- hovězí vývar 100 ml
- rostlinný olej 50 ml
- mrkev 2 kusy
- cibule 2 kusy
- celer 300 g
- nakrájené žampiony 8 kusů
- červené víno 300 ml
- kvalitní rajský protlak 3 lžíce
- máslo 50 g
- petržel 1 lžíce
- brambory na kaši 600 g
- mléko 250 ml
- kus másla na dochucení kaše 1 dávka
- sůl 1 špetka
1. Nejprve si očistíme a nakrájíme hovězí kližku na čtyřcentimetrové špalíky. Rozpálíme olej, na němž maso zprudka opečeme ze všech stran dohněda. Vyjmeme, přidáme trochu oleje a vložíme nakrájenou zeleninu a žampiony. Vše orestujeme do tmava. Polovinu orestované směsi dáme stranou na ozdobu a do zbylé přidáme protlak, zalijeme vínem a necháme vyvařit. Poté vložíme špalíky masa, zalijeme vývarem a dusíme doměkka asi dvě hodiny. Maso vyjmeme, dáme stranou a udržujeme v teple.
2. Omáčku přecedíme, svaříme na potřebnou hustotu, nakonec přidáme chlazené kousky másla a dochutíme. Maso vrátíme do omáčky a prohřejeme. 3. Uvaříme brambory v osolené vodě, do kterých přidáme mléko, máslo a rozmixujeme na řídkou kaši, poté dochutíme.
3. Podáváme s bramborovou kaší, ozdobíme zeleninou, žampiony a posekanou petrželí.
Zdroj: Hovězí na červeném víně; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-na-cervenem-vine-1 [On-line 14.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář