- 1,5 kg hovězího zadního
- 2 lžíce hladké mouky (cca)
- pepř, sůl
- špetka koření na roštěnky
- 300 ml červeného vína
- 300–350 ml vývaru
- 3–4 lžíce konzervovaných brusinek
- 1,5–2 kg brambor
- 50 g másla
- mléko nebo smetana na vaření dle chuti
- lahůdková či jarní cibulka
Maso nakrájíme na plátky a lehce naklepeme. Opepříme, osolíme a přidáme trochu koření na roštěnky. Poté maso obalíme v hladké mouce a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran. Mělo by lehce zhnědnout. Přendáme na talíř a asi 5 minut opékáme nakrájenou cibuli. Vrátíme maso, přilijeme víno a vývar a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a pod pokličkou maso dusíme, dokud nezměkne. Mělo by to trvat asi hodinu a kousek. Poté zkusíme, zda je maso měkké. Pokud ano, vyjmeme ho z omáčky opět na talíř a omáčku rozmixujeme. Opět maso vrátíme, přidáme brusinky, případně dochutíme a provaříme ještě asi 5 minut. Připravíme si brambory. Oloupeme, nakrájíme a vložíme do vroucí osolené vody na 20 minut. Poté vodu slijeme, brambory rozšťoucháme, přidáme pepř, případně sůl, přilijeme vlažnou smetanu či mléko, máslo, pokrájenou cibulku a vše zamícháme.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-platky-na-vine [On-line 17.11.2010]
Poslední tip, trik či komentář