Ingredience:
- 700 g hovězího masa
- 150 g libovější slaniny
- 300–500 ml červeného vína
- 300 ml vývaru
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 větší rajský protlak (2–3 lžíce)
- hladká mouka
- tymián
- 2 bobkové listy
- máslo
- olivový olej
- pepř, sůl
Ingredience – kaše:
- brambory
- celer
- mléko
- máslo
- sůl
Troubu rozehřejeme na 230°C.Maso nakrájíme na kostky o rozměru asi 4cm a dobře osušíme. Slaninu nakrájíme na kousky cca 3x2cm, orestujeme na jedné lžíci oleje. Vyndáme ji a na výpeku orestujeme kostky masa dohněda. Orestované maso přendáme do kastrolu, ve kterém ho budeme péct v troubě, k tuku přidáme plátek másla a ještě orestujeme nakrájenou cibuli a mrkev. Zeleninu přidáme k masu, vše osolíme a opepříme, poprášíme dvěma lžícemi mouky a kastrolem zatřeseme, aby se maso obalilo moukou. Vložíme na 4 minuty do trouby. Poté vyndáme, teplotu v troubě snížíme na 150°C. Kastrol dáme na plotýnku a přilijeme vývar a červené víno tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián, bobkový list. Přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 3 hodiny, po každé hodině promícháme.
Zeleninová kaše – povaříme v hrnci brambory a celer. Až je zelenina uvařená, rozmixujeme, přidáme vlažné mléko, máslo a osolíme. Vymixujeme do hladka.
Zdroj: Hovězí po burgundsku; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-po-burgundsku-4 [On-line 07.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář