Suroviny
- hovězí svíčková
- cibule 3 ks
- řepa 1 ks
- mrkev 2 ks
- pastinák 2 ks
- máslo
- řepkový olej
- sůl
- pepř
- bílý pepř
- smetana
- česnek
- hladká mouka
- větší brambor 6-8 ks
- tymián špetka
Oloupeme a nakrájíme brambory, které uvaříme v osolené vodě. Po uvaření rozšťoucháme. Osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku na másle a smícháme se šťouchanými brambory.
Na plech vložíme oloupanou a nakrájenou zeleninu. Zakápneme ji olejem, osolíme, opepříme, přidáme špetku tymiánu a pečeme v troubě na 220°C asi 20-30 minut. Během pečení dvakrát až třikrát promícháme.
Nakrájíme svíčkovou na pět dílů, lehce stlačíme dlaní, opepříme (nesolíme!), zprudka smažíme na pánvi s trochou řepkového oleje dvě minuty z každé strany. Poté přidáme na posledních pět minut na plech k zelenině. Vytáhneme a necháme tři minuty odpočinout, až teď můžeme osolit.
Na pánev, kterou jsme použili na smažení steaků (s výpekem) dáme lžíci másla, přidáme lžičku mletého bílého pepře, kelímek smetany a zaprášíme lžící hladké mouky. Osolíme, ochutíme malým stroužkem česneku, a přivedeme k varu. Vaříme tři minuty do zhoustnutí a můžeme podávat.
Zdroj: Hovězí steak se šťouchanými bramborami, pečenou zeleninou a pepřovou omáčkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-steak-se-stouchanymi-bramborami-pecenou-zeleninou-peprovou-omackou [On-line 26.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář