Suroviny
- falešná hovězí svíčková 2 kg
- špek 200 g
- mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- celer menší 1 ks
- pepř celý
- tymián
- nové koření
- bobkový list
- jalovec 5 kuliček
- sůl
- Halali směs 300 ml
- citron 1 ks
- zakysaná smetana 500 ml
- smetana na vaření 300 ml
- mléko dle potřeby
- plnotučná hořčice 2 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- máslo 1/2
Houskový knedlík
- rohlík 4 ks
- vejce 3 ks
- dětská krupička na zahuštění
- mléko dle potřeby
- bylinky dle chuti
Hovězí maso omyjeme a prošpikujeme špekem nebo slaninou, potřeme roztopeným máslem a tymiánem. Dáme do nádoby, ve které se maso bude péci. Na dno nádoby dáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a koření. Přidáme maso, polejeme rozpuštěným máslem a přidáme směs Halali, poklademe citronem nakrájeným na kolečka a nádobu uložíme do chladu, nejlépe přes noc. Před pečením maso osolíme.
Když je maso měkké, doděláme omáčku. Maso vyjmeme, do výpeku dáme smetanu rozmíchanou s moukou, zakysanou smetanu rozšlehanou s hořčicí a opatrně vaříme 15-20 minut, aby nám omáčka zhoustla a nesrazila se. Nakonec omáčku rozmixujeme a přecedíme, v případě potřeby přidáme mouku a cukr.
Na houskové knedlíky suroviny smícháme dohromady, osolíme a vytvoříme válce, které dáme buď do fólie, nebo do vymazaných hrnků. Vaříme asi 20 minut.
Zdroj: Hovězí svíčková, houskový knedlík, brusinky, šlehačka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-svickova-houskovy-knedlik-brusinky-slehacka [On-line 25.08.2016]
Poslední tip, trik či komentář