Ingredience
- hovězí přední maso s kostí 500 g
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) 500 g
- divoké koření (1 bobkový list, celý černý pepř, nové koření) 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
odpalované noky:
- hrubá mouka 60 g
- máslo 10 g
- mléko 100 ml
- vejce 1 kus
- muškátový květ a sůl 1 špetka
1. Hovězí maso vložíme do studené vody s divokým kořením a celou kořenovou zeleninou. Vaříme nejméně dvě hodiny. Poté vývar scedíme, vrátíme pokrájenou zeleninu a maso obrané z kosti. Dochutíme a podáváme s nočky.
2. Připravíme si noky: Do vařícího osoleného mléka přidáme máslo, tenkým praménkem a za stálého míchání vsypeme krupici a vaříme – odpalujeme, až se těsto nalepí na vařečku a na stěny nádoby. Do prochladlého těsta vmícháme vejce a muškátový květ. Navlhčenou lžičkou vykrajujeme noky, které asi tři minuty povaříme v osolené vodě a poté dáme do vývaru, nebo je můžeme rovnou zavařit do polévky (může být potom ale lehce zakalená).
Zdroj: Hovězí vývar s noky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-s-noky [On-line 15.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář