Ingredience
- hovězí maso 400 g
- mrkev 2 kusy
- petržel 1 kus
- půl celeru 1 dávka
- rajče 1 kus
- cibule 1 kus
- česnek podle chuti 1 dávka
- celý pepř 5 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- sůl 1 špetka
- polévkové koření 1 lžíce
- domácí nudle 100 g
játrové knedlíčky:
- drůbeží játra 250 g
- majoránka 1 špetka
- vejce 2 kusy
- hladká mouka 3 lžíce
- strouhanka 3 lžíce
- půlka cibule 1 dávka
- česnek 2 stroužky
- sůl a pepř 1 špetka
Opláchneme a očistíme hovězí maso, které vložíme do litru osolené vody. Přidáme koření a zeleninu a vaříme na mírném plameni, dokud nezměkne. Pak vše vyndáme a vývar přecedíme. Do dalšího hrnce si dáme uvařit polévkové nudle, zvlášť uvaříme i knedlíčky.
Příprava knedlíčků: Do mixéru rozklepneme vejce, přidáme na kousky nakrájená játra, cibuli, česnek. Rozmixujeme na hladkou hmotu a přelijeme do misky. Osolíme, okořeníme, přidáme tolik strouhanky a mouky, aby vzniklo těstíčko vhodné konzistence. Počítáme s tím, že po chvíli stání ještě trochu zhoustne, jak strouhanka nasákne tekutinu. Vymodelujeme kuličky, které uvaříme a vložíme do vývaru, kam můžeme také pokrájet uvařené žebro, pokud to máme rádi. Když uděláme těstíčko řidší, můžeme ho do polévky protlačit přes struhadlo a budeme mít v polévce zavařenou játrovou rýži.
Zdroj: Hovězí vývar se zeleninou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-se-zeleninou [On-line 31.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář