Suroviny:
- kus hovězího žebra o váze cca 1 kg
- 2 ks morku
- 3 šalotky
- 2 stroužky česneku
- červené víno
- bobkový list
- rostlinný olej
- máslo
- sůl, pepř
- rozmarýn
- tymián
Kus hovězího nasolíme a napepříme ze všech stran. V pánvi rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran orestujeme, až se zatáhne a vznikne kůrka. Ochutíme snítkou rozmarýnu a tymiánu.
Zatímco se maso peče, nakrájíme najemno tři šalotky a pár stroužků česneku.
Když je maso opečené, vyjmeme ho z pánve, bylinky odstraníme. Maso dáme do pekáče a dopečeme ho v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 minut.
Morek vyndáme z lednice, nakrájíme na centimetrová kolečka, nasolíme a napepříme. Dáme ho do pánve a orestujeme. Na druhé půlce pánve můžeme začít restovat šalotku a česnek. Morek poté vyndáme na talíř a do pánve nalijeme alespoň 2 dl červeného vína. Počkáme, až se alkohol vypaří a omáčku dochutíme bobkovým listem, rozmarýnem a tymiánem. Svaříme zhruba na polovinu. Pak do omáčky zamícháme kousek másla, odstraníme bylinky, podle chuti dosolíme a dopepříme.
Maso vyndáme z trouby, do pekáčku přidáme morek, aby se trochu prohřál a pekáč přikryjeme alobalem, necháme pár minut stát.
Maso nakrájíme na plátky, podáváme s morkem a vinnou omáčkou.
Zdroj: Hovězí žebro s morkem a vinnou omáčkou; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/recepty-od-sefa-na-vsechna-jidla-z-hoveziho?special=758795 [On-line 17.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář